Bodil Jørgensen og Peter Mygind: Vær bevidst – ikke bekymret

Den ene elsker SMS’er. Den anden bruger internettet til at finde svar på stort og småt. De kan begge ærgre sig over mennesker, der hele tiden skæver til smartphonen, men derudover er deres forhold til den digitale udvikling mere afslappet end anspændt. Mød Bodil Jørgensen og Peter Mygind til en snak om nærvær, internettets bekvemmeligheder og om at indføre ’tvangshygge’ med sine børn.

To mennesker mødes i en port på Vesterbro. Han er høj, buldrende og fuld af ord. Hun er lille og spinkel med et forsigtigt, men varmt smil under den sorte baskerhue. Gensynet udløser et stort kram, og det tager cirka 30 sekunder at mærke, at her er to, der – trods alt, hvad tilværelsen har budt dem af lyse og mørke dage – er fulde af glæde, kærlighed og latter. Masser af latter. Den næste time bliver der grint og fortalt historier – helt uden afbrydelser. Selvom emnet for interviewet er teknologi, internet og smarte telefoner, er alt forstyrrende elektronik gemt væk.

Hvis nogen vil have fat i et par af Danmarks mest elskede og kendte skuespillere, Bodil Jørgensen og Peter Mygind, må de vente. Lige nu gælder det et møde mellem mennesker, og det er værd at værne om og respektere. Det bliver de to hurtigt enige om, da de har sat sig til rette i fotografens hyggelige studie.

– Man kan jo næsten ikke være sammen med sine børn eller vennerne, uden at de hele tiden kigger på deres smartphone. Nogle starter ligefrem med at lægge telefonen på bordet, så de hele tiden kan holde øje. Men jeg synes, det stopper for både mine og deres tanker. Det går simpelthen ud over nærværet, siger Peter Mygind og fortsætter:

– Og hvad er det, de holder øje med? Ét er selvfølgelig, hvis man venter en vigtig besked, eller man har aftalt, at ens barn skal ringe inden for et vist tidsrum. Så må man undskylde den særlige situation. Men om nogen lige har skrevet en Facebook-opdatering, eller der tikker en mail ind i løbet af den næste time, er i ni ud af ti tilfælde ikke vigtigt.

Hjælp i hverdagen

Bodil Jørgensen (54) og Peter Myginds (52) veje krydsede første gang hinanden i slutningen af 1980’erne på Statens Teaterskole, hvor de begge var elever. Siden var Bodil gæst på teatret hos Peters mor, Jytte Abildstrøm, og senere har de også indspillet et par kortfilm sammen. De er begge midt i livet og har levet det, både før og efter at verden blev beriget med internet, sociale medier og apps.

– Jeg kan huske, at jeg i 1996 lavede en film om en mand, der opfandt et computerprogram, så man kunne bestille pizza på nettet. Dengang tænkte vi: Det kommer aldrig til at ske. I dag gider min søn knap nok gå ud ad døren, fordi det kun koster 19 kroner at få en pizza leveret, fortæller Peter, og Bodil nikker.

For hendes tre børn på 7, 13 og 18 år er internet, mobiltelefoner og sociale medier en lige så naturlig del af hverdagen som at spise og sove. Det samme gælder Peters to sønner på 17 og 23 år.

Mhald98

Humor er der masser af, når Bodil Jørgensen og Peter Mygind møder hinanden. Foto: Marie Hald

Som forældre iagttager de dem med nysgerrighed og fascination, og Bodil og Peter konkluderer da også snart, at internettets fordele er indiskutable: Man kan kommunikere lynhurtigt, læse nyheder, få udsyn til hele verden og finde svar på (næsten) alt ved hjælp af Google. Senest har Peter Mygind f.eks. foretaget søgningen ”Danmarks bedste rottefænger” på internettet, fordi der er opstået et problem i hans og hustruens hjem i Charlottenlund.

– Vi har fået rotter i huset, og når jeg hører dem kratte inde i væggene, har jeg bare lyst til at flå det hele ud og råbe, ”Gå ned i kloakken igen”, men jeg starter selvfølgelig med at google, hvad jeg kan gøre. Jeg elsker, at man kan søge på alt, og bruger det også, når jeg f.eks. ikke lige kan huske, hvordan man staver et ord.

Derfor har han også for nylig båret alle ordbøger ned i kælderen. I øvrigt sammen med VHS’er og DVD’er. Slut med støv på hylderne. Nu findes det hele på den bærbare.

Jeg kan huske, at jeg i 1996 lavede en film om en mand, der opfandt et computerprogram, så man kunne bestille pizza på nettet. Dengang tænkte vi: Det kommer aldrig til at ske. I dag gider min søn knap nok gå ud ad døren, fordi det kun koster 19 kroner at få en pizza leveret. – Peter Mygind

Bodil Jørgensen fortæller om den parkerings-app, hun netop har opdaget, og som har gjort hendes hverdag lettere.

– Hvis ikke min mand havde installeret den på min telefon, ville jeg stadig trække billetter, men jeg kan da godt se, at det er meget nemmere at klare det på mobilen.

SMS-poesi

De ejer begge en smartphone og er enige om, at den er særlig praktisk, når man skal kommunikere. Især med børnene. Som dengang Peter guidede sin forskrækkede søn tilbage med det rigtige tog, da han var kørt flere stop for langt, eller når børnene sender en af deres vanlige ”Jeg sover hos … i aften”-beskeder.

– Jeg elsker SMS’er, udbryder Bodil.

– Ikke sådan nogle med en masse smileys og sådan noget, men en kort besked, hvor nogen skriver, ”Jeg er landet”, eller ”Nu er jeg hjemme”. Så er man rolig og i kontakt.

Hun mindes, dengang hendes ældste søn fik sin første mobiltelefon, som han blandt andet brugte til at sende beskeder til sin kæreste, selvom hun sad lige ved siden af ham i sofaen.

– Det var meget sødt. De fik skrevet nogle poetiske ting, som de næppe ville have sagt til hinanden.

Og på trods af Facebook og andre digitale fristelser har de unge stadig lyst til at mødes og være sammen, konstaterer hun.

– Vi er lige flyttet ud af byen, og til at starte med syntes jeg godt nok, at alle de velfriserede fodboldbaner lå øde hen. Jeg forestillede mig, hvordan alle de unge i forstaden sad for nedrullede gardiner og spillede computer i stedet, men nu er min søn ved at samle et hold. De vil jo stadig gerne lave noget sammen.

Mhald95

Bodil Jørgensen og Peter Mygind bruger begge smartphones i den daglige kommunikation med familien. Foto: Marie Hald

Tvangste med omtanke

Men så er der de danskere, der kan føle sig hægtet af den digitale udvikling, påpeger Peter.

– Min egen mor på 81 fandt pludselig ud af, at hun ikke længere kunne købe en togbillet af et rigtigt menneske på Roskilde Station. Hun blev så vred, at hun var lige ved at starte en protest-gruppe, og jeg kan til dels godt forstå det, for hvor er kontakten blevet af? Før i tiden sagde man hej til nogen, når man skulle købe sin billet, men i dag skal du bare taste. Posthuset er også ved at forsvinde, og du taler heller ikke med nogen, når du booker din flybillet. Man kan godt overveje, hvilke konsekvenser det har, men for de yngre er det helt naturligt. Min søn kan jo købe en togbillet, mens han er på vej ind i toget, siger Peter, der mener, at vi som forældre har et vigtigt ansvar for at lære vores børn om god opførsel i den nye digitale tidsalder.

Vi er selv herrer over, hvordan vi vil være som mennesker, og skal bruge de digitale tilbud til at bringe os tættere sammen i stedet for, at de fjerner os fra hinanden. – Bodil Jørgensen

– Vores drenge ser f.eks. ikke min kone og mig sidde med en iPad eller smartphone ved middagsbordet. Vi skal lære vores børn, at de skal slukke indimellem. I min barndom indførte min mor noget, der hed ’tvangshygge’, hvor vi SKULLE være sammen som familie. Jeg ved godt, at det var før computeren, men i dag kan vi også godt kræve, at de slukker for skærmen og kommer ud i køkkenet en gang imellem.

– Hos os har vi tvangste, indskyder Bodil grinende.

Husk at være tilstede

Vi har et ansvar, bliver de begge enige om. Både som forældre og medmennesker. For toget kører, og vi kan lige så godt fokusere på mulighederne frem for at længes efter tidligere tiders håndskrevne breve og skrankedamer.

– Det sker, hvad enten vi vil det eller ej. Udviklingen kommer ikke til at gå den anden vej, medmindre verden løber tør for strøm, som Peter siger, og Bodil supplerer:

– Men vi skal være bevidste om, at den teknologiske revolution ikke må styre vores opførsel fuldstændigt. Vi er selv herrer over, hvordan vi vil være som mennesker, og skal bruge de digitale tilbud til at bringe os tættere sammen i stedet for, at de fjerner os fra hinanden.

Peter nikker. Han kan sagtens finde på at spørge de venner, der lægger mobilen frem som det første, når de møder ham på en café, om det er bedre at finde en anden dag, hvor de har mindre travlt.

– Og så undskylder de jo altid, for der er trods alt sjældent noget, der er vigtigere.

Kort efter siger Peter og Bodil farvel. De tænder mobilerne. Peters kone ringer. Livet går videre. De var her. Sammen. Til stede og (bevidst) uforstyrrede.

Mhald90

Bodil Jørgensen er født i Vejle og uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole. Foto: Marie Hald

Bodil Jørgensen, født 1961 i Vejle
Stilling: Skuespiller. Har medvirket i en lang række film, TV-serier teaterforestillinger og er aktuel med Lulu Ziegler-kabareten ’Den sidste turist’
Uddannelse: Statens Teaterskole i 1990
Privat: Gift med filmfotografen Morten Søborg og mor til Johannes, Østen og Rigmor

Bodil Jørgensen om …

Privat snak i det offentlige rum

– Selvfølgelig kan det af og til være skævt og sjovt, når folk snakker højt i deres mobiltelefon i bussen om alle mulige private ting, men det er også ret anstrengende at forholde sig til. Det er, som om det almindeligt dannede menneske med omtanke for andre bliver trængt lidt op i en krog i de her år, og der spiller teknologien også en rolle.

At føle sig som teknisk analfabet

– Jeg kan slet ikke forstå, hvordan computere fungerer. Hvordan får jeg det billede derind? Hvem kan holde øje med, hvad jeg skriver? Og hvad er det der ’iCloud’, som der hele tiden står noget om på min computer? Jeg kan ikke fatte det, og jeg har ikke lyst til at forstå det. Jeg klarer mig fint uden, selvom mine børn kan blive helt røde i hovedet af ærgrelse over mine manglende evner.

Mhald94

Peter Mygind er født på Frederiksberg og uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole. Foto: Marie Hald

Peter Mygind, født 1963 på Frederiksberg
Stilling: Skuespiller, entertainer og TV-vært. Har medvirket i en lang række film, TV-serier teaterforestillinger. Holder desuden foredrag om mobning, arbejdsglæde og selvværd og er aktuel med børnebogen ’Drengen, der ikke kunne grine’, som kan købes på hans hjemmeside.
Uddannelse:  Statens Teaterskole i 1992
Privat: Gift med Lise Mühlhausen, der er værtsredaktør i DR og far til drengene Julius og Valdemar

Peter Mygind om …

At holde en god tone på nettet

– For nylig skrev jeg en opdatering på Facebook, hvor jeg gjorde opmærksom på, at de, der havde lyst, kunne donere penge til de 12 millioner flygtninge, der lever uden tag over hovedet. Dagen efter fik jeg flere negative kommentarer fra folk, der kaldte mig alle mulige grimme ting. Det er, som om den korte reaktionstid på nettet har fjernet den indre bremseklods, som får folk til at overveje deres ytringer. Mange af de mennesker havde jeg jo ikke hørt fra, hvis de først skulle sætte sig ned, tænke over deres ord og skrive et brev.

Multitasking

– Min kone kan se fjernsyn, mens hun tjekker mails, sender SMS’er og taler med mig på én og samme tid. Hvis jeg skal følge med i bare en af delene, er jeg nødt til at slukke og høre efter.

Foto: Marie Hald

Del artiklen