Tidslinje: Fra radio til internet

Internettet er i dag blevet en central del af vores hverdag. Og det er den på baggrund af mange års teknologiske udvikling. Vi har samlet en række af de største milepæle indenfor radio, fjernsyn, computer og internet.

Radioen

1906: Første radioudsendelse går i luften den 24. december 1906 som et eksperiment i USA under overskriften “trådløs telefoni”. Udsendelsen inkluderer en kvinde, som taler og synger, en violinsolo og højtlæsning af en julehistorie.

1925: Statsradiofonien i Danmark oprettes den 1. april 1925 som forsøgsordning med ét radioprogram, der første år sender tre timer dagligt.

1939: Omkring 80 pct. af alle husstande i Danmark har nu radio. Radiounderholdningsorkestret oprettes.

1964: Pressens Radioavis overtages af DR fra pressens organisationer og omdøbes til Radioavisen. Radioens Big Band etableres.

1990’erne: DR begynder at eksperimentere med digital radio (DAB-radio). Samtidig bliver det muligt at lytte til radio via internettet.

Fjernsynet

1929: Første programsatte tv-signal udsendes den 30. september 1929 fra BBC’s studier i London. I slutningen af 1930’erne kommer de første regelmæssige tv-udsendelser.

1948: En stor fjernsynsudstilling i Tivoli besøges af mere end 100.000 danskere, og Lily Broberg præsenterer Danmarks første tv-udsendelse med uddrag af Palladium-filmen “Elverhøj” og klip fra en film og Skoleskibet Danmark.

1965: TV-Avisen har premiere, og over en million danske husstande har nu fjernsyn.

1969: Neil Armstrong lander på månen. Hele verden kan følge månelandingen direkte i fjernsynet.

1988: TV2 grundlægges for at give konkurrence til DR og de mange udenlandske tv-kanaler, der efterhånden er kommet til Danmark. Samme år sendes “Eleva2ren” for første gang – et direkte underholdningsprogram fredag aften, der hurtigt bliver en af TV2’s største succeser.

Computeren

1973: Den første personlige computer (pc) med mus og skærmikoner blev udviklet af virksomheden Xerox, der havde deres forskningsafdeling i et område af San Francisco kaldet Silicon Valley. Computeren “Xerox Alto” blev dog aldrig sendt på markedet.

1984: Apple Computers grundlægger, Steve Jobs, introducerer “Macintosh” – den første succesfulde computer med mus og skærmikoner.

1985: Microsofts grundlægger, Bill Gates, præsenterer første version af styresystemet “Windows” og indleder samtidig en gigantisk rivalisering med Apple.

1990: Spillet “7-kabale” inkluderes i Microsoft Windows. Op gennem 1990’erne definerer Windows forståelsen af, hvordan en computer fungerer, med vinduer, mapper og filsystemer.

2000’erne: Bærbare computere bliver almindeligt udbredt i Danmark.

2010: Apple præsenterer den første iPad – en lille tavlecomputer, som betjenes gennem tryk direkte på skærmen. Det er en computer uden ekstern mus og tastatur, og som er lettere at anvende end 1990’ernes Windowscomputere.

Internettet

1990: Den britiske forsker Tim Berners-Lee opfinder “World Wide Web” – teknikken, som gør det muligt for almindelige computere at koble sig på det store internet. Opfindelsen bygger på netværksstrukturer udviklet af det amerikanske forsvar i 1960’erne.

1992: Udtrykket “at surfe på internettet” bruges for første gang

1996: Tele Danmark lancerer deres første internetprodukt til private under navnet Opasia, hvor man kan ringe op til internettet med en computer og et modem. 12 % af alle danskere kommer på internettet i 1996.

2006: Det sociale netværk Facebook åbnes for hele verden og bliver hurtigt en enorm succes. I dag har Facebook rundet en milliard brugere over hele verden. Alene i Danmark er mere end tre millioner mennesker på Facebook.

2007: Den amerikanske virksomhed Apple lancerer deres første telefon under navnet iPhone og sætter standarden for intelligente telefoner (smartphones).

2010: 91 % af danskerne har adgang til internettet.

2011: Danmarks fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2011-2015 opsætter målet om, at alle borgere i Danmark fremover skal anvende internettet i kommunikationen med offentlige myndigheder. Rudekuverter og blanketter udfases.

2012: Mere end 300.000 danskere er brugere af datingsider på internettet.

2013: 13-årige Benjamin Lasnier fra Vejle runder en million følgere på det sociale medie Instagram. Han deler dagligt omkring 12 billeder af sig selv – de såkalte selfies.

2015: Internettet er ikke længere kun computere og telefoner. De første intelligente ure (smartwatches) er allerede på markedet, og meget mere er på vej.


Kilder:
Den Store Danske Encyklopædi, Danmarks Statistik, DR, Illustreret Videnskab, Wikipedia.dk.

Del artiklen